dissabte, 7 de gener del 2017

ASSAIG: MANIPULACIÓ I POSSIBILITATS DE LA FOTOGRAFIA DIGITAL


Hi ha dos tipus de fotografia, l'analògica i la digital. Totes dues tenen avantatges i inconvenients, però es podria dir que la digital és la més còmoda ja que és la que fa servir més gent a causa de que no necessita un revelat, ni la compra repetida de carrets de fotos. És a dir, al cap i a la fi, és més ràpida i menys costosa.

Un altra característica molt important de la fotografia digital, amb la que l'analògica no compta, és amb la capacitat que tenen les imatges que se'n treuen de ser manipulades posteriorment. El resultat de les càmares digitals són fotografies en format digital que fàcilment podem tenir al nostre ordinador o als nostres dispositius electrònics. Un cop allà, tenim el poder de manipular-les tant com vulguem. Això pot ser un aspecte bo i dolent a la vegada. 

El fet que la manipulació d'una imatge sigui tan senzilla pot arribar a espantar. Pot generar a les persones un sentiment de incertesa sobre cada imatge que visualitza, ja que no es pot saber si està manipulada o és la original. 

(Font: technet.indez.cz)
Per exemple aquesta imatge, per molt que ho sembli, no és real. És una imatge del 2003 a Basora quan un grup d'habitants d'Irak eren custodiats per un grup de soldats britànics. En la fotografia un d'aquests soldats està cridant i aixecant-li la mà per a que no es mogui a un home que porta un nadó als braços. Retrat bastant impactant. Doncs bé, és el resultat d'una combinacio de dues altres fotografies on han agafat, per una banda la posició del soldat, i per altra l'imatge de l'home amb el nadó. Per separat no haurien tingut tant d'impacte a les notícies, és clar. Però fusionant-les, el fotoperiodista que les va manipular, debia tenir molt d'èxit laboral i tots els diaris debien voler-li comprar la gran imatge.


(Font:www.point.ru)


En casos com aquest, manipular les imatges per una simple qüestió lucrativa no hauria de consentir-se. Ja que no només va contra els drets morals, sinó que la publicació de falsetats en diaris o notícies per televisió crea idees errònies a tota la societat. S'escampen mentides que són molt difícils de esborrar i simplement perquè la persona que ho va manipular va pensar que guanyaria més diners amb una imatge retocada que amb les reals. Això passa tant amb les notícies, com en la publicitat. 

Hi ha infinitud d' exemples de marques de roba que han manipulat els cossos de les seves models pel simple fet d'adaptar-se a un cànon de bellesa irreal, que només fa que contaminar les ments de la nostra societat. Publicar imatges manipulades a aquest nivell pot comportar molts problemes a nivell físic i psicològic de tots aquells qui ho vegin. Per una banda, noies que vulguin arribar a ser com les models que hi surten, i per a aquesta raó pateixin transtorns, i per altra, que la mentalitat de la gent accepti aquests cànons.
(Font: TKM.com)

Per altra banda, però, que la fotografia digital permeti manipular fotografies pròpies, pot ser molt enriquidor per a tots aquells que estan estudiant subjectes en l'àmbit de la fotografia, ja que és necessari que coneixin l'ús de les eines com el Photoshop. En aquests casos seria una manera positiva de manipular les imatges, perquè en molts casos una imatge retocada pot adquirir més força o més màgia que una que no ho estigui. S'estaria donant a la foto un valor més artístic. 

Com es pot veure en l'exemple, hi ha un canvi de la primera a la segona foto. I si el fotògraf no hagués aplicat alguns efectes a la fotografia no tindria tanta força el vestit, ni les seves textures. La llum passa a ser més important i fa la fotografia més 'bonica'. Però en cap moment la noia d'una fotografia a l'altra, ha deixat de fer el que estava fent o s'ha canviat la seva història.




En conclusió, està bé manipular les fotografies pròpies, fetes per un mateix, ja sigui per aprendre o per una qüestió artística. El que no està bé és, a part de manipular imatges, manipular fets reals. Perquè del contrari es poden crear mals entesos i la societat i les persones es poden veure afectades.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada